Välkommen till våra recept
Detta är starkt!
Kan göras med karrekotletter (fläskkött) eller Halloumi. Men kött är godare... Helst benfria tunna skivor. Serveras gärna med fänkål!
Nam chim:
2 nävar Thaichili: grön och röd
1,5 citrongräs
3 stora klyftor vitlök
3 thailökar eller salladslökar (hela)
2-3 korianderplaner med rötter (Thaishoppen)
3 Limefrukter
3 tsk Råsocker
1 dl Fisksås.
1 dl Vatten
Chili, Citrongräs och skalade vitlöksklyftor skärs i små bitar och läggs sedan i en Mortel och stöts sönder.
Lägg därefter i en glasburk med tätslutande lock.
Korianderrötterna och skaft bankas och hackas sen. Korianderplantorna och salladslöken/thailöken hackas.
Lägg i burken tillsammans med det andra.
Limen pressas och hälls i
Slutligen läggs socker, fisksås och vatten i
Rör om och smaka av.
Köttet: (till 1 kg kött eller motsvarande mängd halloumi)
TIll marinaden
1 matsked blompeppar (finns i Thaishopen)
1 msk hela svartpepparfrön
1 vitlöksklyfta
1 citrongräs
lite fish sauce
lite oyster sauce
Finkrossa pepparblandningen i en mortel.
Skär cintrongräset i små bitar som sedan mortlas ner i pepparblandningen tillsammans med vitlöken.
Häll sedan i lika mycket fisksås som oyster sauce tills det blir en seg smet i morteln.
Denna smetas ut på köttskivorna som sedan får stå och dra ett litet tag.
Grilla på relativt stark värme så köttet blir knaprigt genomstekt.
Fänkål:
Två stora fänkål
0,5 dl olivolja
0,5 dl nypressad cintrosaft
ca 1/2 msk salt (eller mer efter smak).
Gör ren fänkålen och skär bort stammen samt ev stjälkar. Skär resten i tunna skivor som läggs på ett uppläggningsfat.
Blanda olivolja och citron i lika delar samt häll i saltet. Skaka så det finfördelas och häll sedan över fänkålen. Smaka av så det inte är för lite salt, om så så salta lite till.
Potatis funkar också till men gärna ugnsbakad i klyftor.
Severa med kraftigt vin.