Jästpannkaka

Jästpannkaka från ca 1925

(receptet på bilden är originalet men är nog för ett 10 tal personer, minst.
Det nedan räcker med råge för ca 5.

1 l mjölk (ljummen! den fär inte vara varm)

 "för 5 öre" jäst  (upp till dig hur mycket det kan vara idag, jag brukar ta ett halvt paket)

0,75 dl socker

lite salt (smaka av)

"Så mycket vetemjöl så smeten blir som tjock välling" (Går även med glutenfritt mjöl)

Det går att tillsätta ett ellet två ägg med, men det funkar bra utan (TKs tillägg)


Lös upp jästen i ca en dl mjölk så att klumparna försvinner

Värm mjölken så den blir fingervarm (några minuter i mikron fixar det).

Vispa i jästen och tillsätt mjölet under vispning tills lagom tjock smet.

Smaka av med salt.


Smeten ska sedan jäsa i någon timme under duk. Notera att den kan svälla rejält, ställ bunken i ett handfat eller ha en stor bunke som klarar minst dubbla originalvolymen.


Stek i smör eller margarin, vänd när smeten (som blir ganska tjock) stelnat.

Serveras med sirap och (helst rärörd) lingonsylt.